Bishop Stopford School Library Refurbishment

This library refurbishment project for Bishop Stopford School was completed to a high specification within a very tight timeframe.

Brief

Bishops Stopford School approached us with a simple and concise brief:- create a stunning and attractive library within the current staff base areas that will cater for group study and individual research.

It was important for the new space to reflect the current journey of the school. The school library refurbishment had to demonstrate a clear signal to show the definite strides forward to success and overall, to be an excellent facility for students and teachers alike to enjoy using.

Challenge

And whilst this may sound simple enough on the surface it was actually a significant challenge…

No.1 – The existing staff base areas were divided into 2 rooms by a 3m high solid structural wall – this would have to be removed and we are on the top floor of the building.

No.2 – The staff base areas needed to be relocated to the old library and a new facility designed and fitted out.

The first design brief meeting was held on the 30th June and the project needed to be complete by the end of August.

Gallery

Solution

So we got to work. Our interior design team and library specialist focused on the task at hand, assessing the detailed needs of the various user groups, accurate calculations of book storage capacity, lighting calculations, building control regulations etc.

And our ambitious school library refurbishment plan began to take shape. The solid structural wall was assessed and calculations were made as to steel beam sizes, together with practical input from our site teams as to the best way of installing a 5m long beam into a space with very limited access. Through the window via a large crane, or up the stairs in smaller sections?

Alongside this we developed the look and feel presentation and worked with the school’s management team to create a stunning and attractive interior design that worked. The librarian desk was situated so that sight lines could be maintained through the whole room. The perimeter bookcases were carefully sized to fit the gaps between the windows and a superb curved arch feature was incorporated to create a stunning centerpiece.

7500

Books

4

Weeks from project brief to site start

10

Working days from initial project brief to design finalisation