King Alfred’s School Collaborative Learning Centre

This new learning environment seeks to build young people’s self-reliance and self-sufficiency through independent and experiential learning.

King Alfred's Brief

Since its inception in 1898 this informal, progressive school has sought to educate in a way that pushes boundaries. There is no official uniform and you can even find a small farm on the grounds, which reflects their embrace of progressive thinking and outside learning. The school seeks to build young people’s self-reliance and self-sufficiency through independent and experiential learning.

 The objective was to provide a collaborative Learning Centre space for year groups up to Year 8 so that ‘topic’ based learning can span several subjects and the children can learn in an environment that suits them. 

 

Our Challenge

For the Learning Centre, the space was originally three classrooms. The vision was to open this up so that it could still accommodate a maximum of three year groups – up to 70 children. 

We also worked in the Sixth Form Centre. Designed by Walters and Cohen, this was a wonderfully calm space, with birch ply fitted kitchen and furniture, a muted palette and beautiful high shaped ceilings.  Envoplan was asked to design and provide furniture which embraced this look and feel. 

Envoplan's Solution

We created three main types of learning environment for the school’s new collaborative Learning Centre. The ‘Mountain Top’ – with one person teaching the group – was achieved with our Teaching Wall product along one wall, and bespoke seating.  The opposite end of the area now has ‘cave spaces’ – these are small enclosed rooms, with different shaped ‘snuggle pods’ for children to read and study independently or in pairs.  The large open area has shaped tables on wheels with ‘wobble stools’ which can be rearranged to suit the lesson by the students themselves, and moveable acoustic screens which can create small ‘Campfire’ learning spaces – small group learning. To make the space work, Envoplan used ceiling fixed baffles and curved internal walls to reduce sound-spread.  Colours are muted in order to keep the space tranquil and invoke the pleasant surroundings of Hampstead Heath and the school has plans in the future to develop the space outside the building to further extend this way of working.

In the Sixth Form Centre,  we were pleased to install a large Zen Bench with solid oak X-frame and black top with integral power for group studies, plus circular ply legged tables and solid timber chairs for private study.  In the dining and social areas, we provided stylish and robust solid oak framed dining tables and benches with white laminate tops, button back sofas, giving the area pops of colour with steel laptop tables in bright yellow. This modern, fresh and inspirational contemporary design has proved a real success with the school’s older students as well as giving their younger students something tangible to aspire to.

 

Gallery

0
Pupils
0
School Founded
0
Staff
Related

Case Studies

King Alfred’s School Collaborative Learning Centre

This new learning environment seeks to build young people’s self-reliance and self-sufficiency through independent and experiential learning.

READ MORE
hdr-northwood-college-sixth-form-centre

Northwood College Cutting Edge Sixth Form Centre Design

This cutting-edge sixth form centre has directly led to a very positive impact on learning outcomes and wellbeing.

READ MORE
hdr-bishop-stortford-college

Bishop’s Stortford College Classroom Modernisation

This esteemed school commissioned a classroom modernisation within one of their historic buildings, producing fantastic results.

READ MORE
Westminster Academy

Westminster Academy Refurbishment Programme

Westminster School refurbishment programme has produced amazing results. Spaces including classrooms, science labs and music rooms were all re-done to provide a world-class learning environment.

READ MORE
hdr-chingford-foundation-school

Chingford Foundation School Sixth Form Renovation

Chingford Foundation School wanted to create a new, vibrant and different Sixth Form area to provide a fully integrated space which had its own identity.

READ MORE
hdr-badminton-school

Badminton School Library Refurbishment

Envoplan were asked by Badminton School to work on the design and refurbishment of the iconic Casson library to create a truly inspiring environment that would enhance the learning journeys of their students.

READ MORE
hdr-guildford-high-school

Guildford High School Learning Space Renovations

Guildford High School collaborated with Envoplan to breathe some life into their learning spaces. Two science labs were refurbished.

READ MORE
Barrow Hills School - 013

Barrow Hills Library Renovation

This truly unique project was a real privilege to work on! Barrow Hills School is a wonderful Prep School tucked away in the Surrey countryside.

READ MORE
hdr-Ipswich-High-School

Ipswich High School boarding house refurbishment

This client was new to the boarding market and needed assistance and help with designing and setting up the whole facility.

READ MORE
hdr-royal-masonic-school

Royal Masonic School Boarding House and Pastoral Hub Refurbishment

The existing boarding spaces at Royal Masonic School were extremely tired and dated and they needed to commence a programme of refurbishment and renovation.

READ MORE
hdr-Seaford-College

Seaford College Technology Suite And Sixth Form Area Refurbishment

Seaford College asked us to design and then control the full fit out of the food technology suite and to source the furniture for the refurbished sixth form centre.

READ MORE
hdr-tudor-hall-school-contemporary-teaching-centre

Tudor Hall School Contemporary Teaching Centre

Tudor Hall School invited us to work with them on their much-anticipated new Teaching Centre.

READ MORE

Share Our Case Studies

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
King Alfred's HEADER

King Alfred’s School Collaborative Learning Centre

school refurbishment or interior design project?

Subscribe To Our Newsletter

Keep Up To Date With Our Latest News

    Simply enter your email address and click subscribe.

    Scroll to Top